In de voorgaande post hebben we geschreven over het verantwoord inwinnen van tropisch hardhout.
Als je op zoek bent naar kozijnhout voor je woning of project, dan heb je de keuze uit verschillende houtsoorten. Elke houtsoort heeft zijn eigen kenmerken, voordelen en nadelen. In deze post geef ik je een overzicht van de meest gebruikte tropische hardhout soorten voor kozijnhout en de bijbehorende kopmaten.
Het kozijnhout wat wij toepassen wordt in het land van herkomst geoptimaliseerd. Dit betekent dat het wordt gezaagd, gevingerlast en – of gelamineerd en vervolgens verlijmd. Dit scheelt ons als veel schaafwerk. Hierna wordt het met- of zonder Komo keurmerk geleverd.
Kopmaten zijn de afmetingen van het hout in dwarsdoorsnede. Ze worden uitgedrukt in millimeters en zijn belangrijk voor de sterkte en stabiliteit van het kozijn. De meest gangbare (netto) kopmaten voor kozijn- en raamhout, die wij toepassen zijn 67×114 mm, 67×78 mm en 67×90 mm. Afhankelijk van de toepassing en de gewenste uitstraling kunnen we uiteraard ook andere kopmaten aanbieden.
Onderstaand de door ons meest toegepaste houtsoorten:
Meranti:
Deze houtsoort heeft een aantrekkelijk uiterlijk, de kleur varieert van donker rood tot licht roodbruin, is machinaal goed bewerkbaar, stabiele houtsoort t.b.v. kromtrekken en is met behandeling redelijk goed bestand tegen houtrot en schimmels.
Iroko:
Deze houtsoort heeft hoge duurzaamheidsklasse, waardoor het ook onbehandeld toegepast kan worden. De kleur varieert van donker geel tot chocoladebruin, is machinaal goed bewerkbaar, maar i.v.m. kromtrekken word deze houtsoort alleen gevingerlast geleverd.
Red Grandis:
Deze houtsoort heeft een aantrekkelijk strak uiterlijk door de rechte kruisdraden en minimale pinholes. De kleur varieert van roze rood tot roodbruin, is machinaal goed bewerkbaar, stabiele houtsoort t.b.v. kromtrekken en is met behandeling goed bestand tegen houtrot en schimmels.
Sapeli:
Deze houtsoort, beter bekent als Mahonie heeft een indrukwekkend uiterlijk, de kleur varieert van roze rood tot diep roodbruin, is machinaal goed bewerkbaar mits juist gereedschap. Met behandeling is het goed bestand tegen houtrot en schimmels.
Accoya:
Deze houtsoort wordt verduurzaamd door een modificatieproces met azijnzuur. Hierdoor krijgt het een hoge stabiliteit en duurzaamheidsklasse. De kleur varieert van licht bruin tot licht geel, is machinaal goed bewerkbaar mits juist gereedschap. Goed bestand tegen houtrot en schimmels en eventueel geschikt om onbehandeld te laten.
Bij interesse naar de specificaties van deze houtsoorten of andere niet benoemde houtsoorten, neem gerust contact met ons op
Hoe zit het met houtsoorten die dichter bij huis gewonnen kunnen worden? Hierover meer in onze volgende post